неделя, 23 януари 2011 г.

Желязото - от сп."САЛОН" 11/2007г.





ЖЕЛЯЗОТО – металът като строителен материал – навсякъде около нас

Желязото има толкова голямо приложение в живота на хората, че дава наименованието на цяла една епоха в неговото развитие. За това казваме каменна, бронзова и желязна ера в развитието на човешкото общество. Може спокойно да твърдим, че то /и в комбинация с бетона/ е най-широко разпространения материал в съвременната строителната практика.
Аз лично /независимо от професионалната ми предпоствка за развито въображение/ не мога да си представя днешния свят без този материал. В архитектурната и строителната световна практика приложението му /и на неговата въглеродна разновидност – стоманата/ е уникално и се е развило в няколко основни направления в зависимост от използуването на различните негови качества; голямата му носимособност /сила на натиск/, способността му да поема много голями опънни напрежения и неговата ковкост.
- На първо място е стоманобетона. Стоманобетонът
със своите свойства направи възможно изпълнението на масовото строителство - като скелетна система, преодоляването на сравнително голями подпорни разстояния в условията на една гъвкава технологична основа, което създаде бум в развитието на архитектурата и строителството. Дълговечността на една стоманобетонова сграда е все още в сферата на теоретическите измерения... някъде в учебниците пишеше, че стоманобетоновите конструкции получават максимална си якост след 104 години. При тази постановка смятам, че разрушаването на тези сгради евентуално би станало по-скоро от подбуди за морално остаряване, отколкото от материална необходимост поради загубване на качествата на материала с времето. Многообразието от авангардни тънкостенни стоманобетонови черупки, предва-рително напрегнати стоманобетонови конструкции с високоякостни стомани на някои спортни съоръжения, обществени , административни сгради, църкви и др. определят световното ниво на архитектурата на нашето съвремие.


  • Чисто стоманените сгради формират втората група на приложение. От съоръжения като Айфеловата кула , през небостъргачите, до съвременните огромни висящите стоманени въжени мостове е най-атрактивното, граничещо с фантастиката строителство което е сътворил човешкия гений до днес.
  • Ковкостта на желязото определя третата група от приложението му в строителството. Това са елементи и детайли със завишено естетическо естество – декоративни прегради и решетки, балконски и стълбищни парапети от ковано желязо или профили, които изумяват със своята прецизност на изпълнението, с въображението и фантазията на самобитните си създатели.

Разбира се, тук се ограничаваме и наблягаме само на архитектурня израз на материала, към който трябва да споменем и използуването му за техниката /машини и съоръжения в строителството/, целия инструментариум необходим за изпълнението на обектите, скелета, кофражи и др. Тяхната палитра е толкова богата и разнородна, че трудно се подава дори на класификация. На практика - желязото е материалът - навсякъде около нас.


Бележка за редакцията:
За да отговаря на стила и вкуса ми за симбиоза с текста трябват три снимки отговарящи на трите приложения на метала:
  1. Къщата на водопада на арх. Ф.Л.Райт. САЩ
  2. Окачения мост в Италия на инж. Нерви или мостът Акаши Каикио между Кобе и Наруто – Япония – 1991 м подпорно разстояние – най голямото в света до момента.
  3. Снимка на балконски парапет на наша барокова сграда.
/ която и да е - само се вгледайте по улиците –ще откриете чудеса !/

арх. Драган Ефтимов





Няма коментари:

Публикуване на коментар