неделя, 23 януари 2011 г.

Камъкът - от сп."САЛОН" 07/2007г.




КАМЪКЪТ

Камъкът е несъмнено един от първите материали, който е използуван още от най-древни времена за градеж. Голямото му предимство пред останалите естествени материали се крие в здравината, дълготрайността и естетическите му качества. В историята и бъдещето на архитектурата той има и ще продължава да има най-подобаващо специално място. И до днес с помоща на археологията, поглеждайки назад във времето, ние откриваме уникални образци на строителното изкуство и скулптура сплетени в грандиозен синтез. За технологията на строителство на някои от древните съоръжения се правят още догатки. Кощунство ще бъде ако дори не споменем отделно само пирамидите, свинкса, зикурата, акропола с партенона, обелиските и колосите, пътните артерии и виедукти, храмовете от древността, ренесанса и средновековието... седемте чудеса на света – не случайно е прозвището, което са получили най-великите от тях.
Изкушението да се изброят конкретни обекти и имена е много голямо, както в световната, така и в националната ни архитектура, но аз желая да акцентирам вниманието върху мястото на материала – камък в съвременната строителна практика и образци.
Защо камъкът е предпочитан материал ?
Веднага трябва да отговорим – заради разностраните му естетически качества произлизащи от голямото му разнобразие. Всеки от многобройните видове носи в себе си и излчва определена душевност. Понякога различната обработката на един и същи вид създава богата палитра от асоциации и настроения. Напр.

Гранита – притежава усещане за официална парадност и студенина.
Полирани части от него, вече ни навяват непреходност и мемориална лаконичност.
Мраморът е най-разнообразен от бял прозрачен със седефен ефект /Петровски/, през меката палитра на Тополовградския, розовата игривост на Брациговския и много други,
  • чак до черния Гложенски, опотребяван повече в интериора - за акценти /предимно по стени/, заради високата си хигроскопичност.
  • Балчишките плочи с богатството на колорита си могат да създадат усещане за лекота и ефирност, същевременно носят и характера на антиката.
  • Мушелкалкът в полирания си вариант /особено, когато е в голмо количество по фасадите/ създава настроение за грандиозност но и финес.
  • Различните видове пясчници и декоративни шуплести камъни са неотменна част от оформлението на стилните дворове и обществени паркове.
  • Парадоксално е, че едни от най-добрите образци на масовите жилищни сгради и вили са обикновенно облицовани с ефтин местен цепен или кръгъл речен камък .

Разбира се това са най-общи усещания. Спесифичната архитектура влияе допълнително и създава богатство от нюанси с определено излъчване.
Тук задължително трябва да си зададем риторичните въпроси:
- Защо толкова се харесват Арбанаси, Копривщица, Мелник,
Трявна, Смолян, Троян ?...
- Защо ние винаги изпитваме чувство на неприкосновенност като прекрачим прага на кой и да е манастир?
За всички дейности в строителството и проектирането има закони, съображения и принципи – като в самия живот. Когато те се познават резултатите са неоспорими. Ето най-важните от тях, които широката аудитория на читателите ни, трябва да има предвид, когато взима самостоятелни решения при ползуването на камъка:
  • Никога няма да сбъркате ако решите да облицовате дома или вилата си с местен вид камък. Облицоват се предимно приземните етажи – частично или изцяло. Много добре се възприема, ако облицовката на някоя от стените стигне чак до покрива и даже го „пробие” /по-масивни комини, стълби водещи към панорамни тераси или др./ Условието е на тази стена да няма чупки.
  • Както всички материали /особено камъкът!/ трябва да започва и завър-шва на вътрешен ъгъл. Това подчертава тектоничното му излъчване, което създава /или засилва / усещането за стабилност на цялата сграда.
  • Много ефектен е градежа или обли-цовката на т. нар. суха фуга, поради допълнителната илюзия за обем, която създават сенките върху него.
  • Добре би било, ако плочниците около самата сграда са от същия материал /или негова разновидност/, защото се засилва природосъобразния ефект. Сградата „се вписва” по добре в средата, „изниква” някак си естествено от терена.
  • Каменните плочи използувани за покривно покритие са един от най-силните в естетическо и функционално отношение елементи в старата българска архитектура. Това е така, защото създават уникално усещане за уют, получаващо се от зрителната измама за връзката им със земята. /Трябва да се внимава обаче за носимостта на покривната конструкция при ползуването на плочи от стари сгради, тъй като те са значително по-тежки./ Каменните плочи използувани за покривни покрития имат и безспорни физически качества – акумолират за по-дълго топлината, водоплътни са, ветро-устойчиви са, епохата от която ни са завещани е най-добрия показател за тяхната дълговечност.
Трябва да познаваме материалите и техните качества или да се консултираме , когато формираме решенията си със специалист, за да знаем предварително какъв ще бъде ефекта от нашата дейност и ще постигнем ли естетическия ефект, който желаем. Ако не го направим - само пилеем много труд и средства и се отдалечаваме от божествените мигове на задоволство от съзерцание на постигнатото, оставаме чужди на магията на сътворението в стремежа ни към съвършенството.

арх. Драган Ефтимов

Няма коментари:

Публикуване на коментар